Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Αλόννησος… Τελικά, έχει ψάρια η θάλασσα; (ηχητικό)

Αλόννησος… Τελικά, έχει ψάρια η θάλασσα; (ηχητικό)

0


Τι είπε στο Ράδιο Ένα, η κα Λουκία Καλαϊτζή υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Ίδρυμα Thalassa

Σημαντικά βήματα για την ενδυνάμωση των παράκτιων αλιέων της Αλοννήσου, πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο 2ήμερο Ανοιχτό Εργαστήρι Διαλόγου για την Παράκτια Αλιεία, θέτοντας τις βάσεις για τη συνέχιση αντίστοιχων πρωτοβουλιών, με στόχο ένα πιο βιώσιμο μέλλον τόσο για το επάγγελμα των αλιέα, όσο και για το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής. Το Εργαστήρι, που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Thalassa και υλοποιήθηκε την Τρίτη 17 και την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στη Χώρα Αλοννήσου, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους κόσμου, κυρίως παράκτιων αλιέων, και στηρίχτηκε στη διαδικασία του δομημένου διαλόγου και της γόνιμης ανταλλαγής απόψεων και προτάσεων.

Από την αρχή του Εργαστηρίου, όλοι οι συμμετέχοντες κατέληξαν σε ένα κοινό όραμα: να έχει η θάλασσα ψάρια. Στη συνέχεια περιέγραψαν την υφιστάμενη κατάσταση στον κλάδο τους γενικά, αλλά και ειδικότερα στον τόπο τους και ενημερώθηκαν για καλά παραδείγματα από άλλες περιοχές της χώρας, όπου οι παράκτιοι αλιείς ανέλαβαν δράση είτε στο πεδίο, είτε με την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων. Ακολούθησε η διαδικασία του καταιγισμού ιδεών, στη διάρκεια της οποίας οι συμμετέχοντες πρότειναν ζητήματα που τους απασχολούν για συζήτηση και επεξεργασία.

Από αυτά επελέγησαν τέσσερα, με κριτήριο το ενδιαφέρον του κοινού και την εφικτότητα αντιμετώπισής τους: ο έλεγχος της ερασιτεχνικής αλιείας, η φύλαξη του θαλάσσιου πάρκου Αλοννήσου Β. Σποράδων, η πρόσβαση των ντόπιων παράκτιων αλιέων στην αγορά και η ουσιαστικότερη ενημέρωσή τους για θέματα που τους αφορούν. Επόμενο βήμα του εργαστηρίου ήταν ο χωρισμός των συμμετεχόντων σε 4 ομάδες εργασίας, ώστε καθεμία να επεξεργαστεί ένα από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν και να προτείνει ιδέες και συγκεκριμένες δράσεις για τη διαχείρισή τους. Η διαδικασία της συνεργασίας και του εποικοδομητικού διαλόγου, εισέφερε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες προτάσεις για κάθε θεματική όπως: η δημιουργία εταιρείας παράκτιων αλιέων που θα προωθήσει στην αγορά αλιεύματα με την πιστοποίηση της προέλευσής τους από το ΕΘΠΑΒΣ, η ενίσχυση της φύλαξης του θαλάσσιου πάρκου με τη συμμετοχή των παράκτιων αλιέων, η συνεργασία με άλλους αλιευτικούς συλλόγους της Ελλάδας για οργανωμένη διεκδίκηση της επαναφοράς της άδειας της ερασιτεχνικής αλιείας και με συγκεκριμένους όρους και η άμεση ενημέρωση των αλιέων για χρηματοδοτικά προγράμματα και επιδοτήσεις, επιστημονικές έρευνες για τα ιχθυαποθέματα, νέα εργαλεία και μεθοδολογίες για βιώσιμη αλιεία, κ.ά.

Για το θέμα, στο Ράδιο Ένα και τον Ηλία Κουτσερή, μίλησε η κα Λουκία Καλαϊτζή υπεύθυνη Επικοινωνίας στο Ίδρυμα Thalassa, που διοργάνωσε και την συγκεκριμένη εκδήλωση:Source link

Προηγούμενο άρθροΕξάμηνη αναστολή πλειστηριασμών για τους πληγέντες από τις φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθροΘεσσαλία: Αναστέλλονται για 6 μήνες οι πλειστηριασμοί των πλημμυροπαθών