Αρχική Μαγνησία Δήμος Ρ. Φεραίου: Εξετάστηκαν 80 πολίτες για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής – Δύο...

Δήμος Ρ. Φεραίου: Εξετάστηκαν 80 πολίτες για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής – Δύο με ύποπτα ευρήματα

0


Συνολικά 80 πολίτες του Δήμου Ρήγα Φεραίου εξετάστηκαν δωρεάν για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής του Δήμου σε συνεργασία με το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μέσα από τη δομή του ΚΕΠ Υγείας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα 2 από αυτούς που εξετάστηκαν προληπτικά, είχαν ύποπτα ευρήματα και παραπέμφθηκαν για περαιτέρω διερεύνηση.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τις 3 ως τις 15 Φεβρουαρίου 2023, με την υποβολή των πολιτών που συμμετείχαν, σε δωρεάν υπερηχογράφημα, με σκοπό την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος κοιλιακής αορτής.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από το λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

Δήμος Ρ. Φεραίου: Εξετάστηκαν 80 πολίτες για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής – Δύο με ύποπτα ευρήματα

Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στον Δήμο Ρήγα Φεραίου σε συνεργασία με τους ιατρούς, Παππά Ευάγγελο και Μαζαράκη Ιωάννη αγγειοχειρουργούς και Λουκά Μεγαγιάννη, ιατρό ακτινολόγο ΕΣΥ Κέντρου Υγείας Αργαλαστής.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας, δήλωσε:«Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου υλοποίησε το πρόγραμμα δωρεάν ελέγχου για ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής σε συνεργασία με το ΕΔΔΥΠΠΥ μέσω του ΚΕΠ υγείας του Δήμου μας. Ευχαριστούμε τους ιατρούς κ. Παππά Ευάγγελο και τον κ Μαζαράκη Ιωάννη αγγειοχειρουργούς και τον Λουκά Μεγαγιάννη ακτινολόγο και τους δημότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τον προληπτικό έλεγχο. Ανάλογες δράσεις είναι σημαντικές να υλοποιούνται και στη περιοχή μας, ώστε να ευαισθητοποιούνται οι δημότες μας στην αξία της πρόληψης. Ευχαριστούμε τους υπεύθυνους του ΕΔΔΥΠΠΥ και τον κ. Πατούλη που μας δίνουν την δυνατότητα με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό να συμβάλουμε κ’ εμείς στην πρόληψη και την προαγωγή της υγείας των δημοτών μας“.

O Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει ότι «Τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με σκοπό τον προσυμπτωματικό έλεγχο και την διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να προλαμβάνουμε την ασθένεια από τη θεραπεία, η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές.»
Πλήθος Δημοτών χρησιμοποιεί σήμερα τις υπηρεσίες του λογισμικού των ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ. Για να ενημερώνεστε και εσείς για τις προληπτικές εξετάσεις που ταιριάζουν στην ηλικία και το φύλο σας και για την επανεξέταση τους, καθώς και για τις Δράσεις του Δήμου σχετικά με την Πρόληψη της Υγείας κάντε εγγραφή στο Λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσα από το site www.kepygeias.org και δημιουργήστε το δικό σας προφίλ.

Source link