Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νέο λιμάνι στη θέση Σπαρτίνες διεκδικεί ο δήμος Αλοννήσου

Νέο λιμάνι στη θέση Σπαρτίνες διεκδικεί ο δήμος Αλοννήσου

0

Ο δήμος Αλοννήσου προσδοκά ότι τα υπουργεία Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών θα χρηματοδοτήσουν την κατασκευή νέου λιμανιού στις Σπαρτίνες, αφού πρώτα επικαιροποιηθούν παλαιότερες μελέτες για το έργο
Η επικαιροποίηση παλαιότερων μελετών και η αξιοποίηση τομεακού προγράμματος των υπουργείων Ναυτιλίας και Υποδομών

Ο δήμος Αλοννήσου δεν εγκαταλείπει τη διεκδίκηση κατασκευής νέου λιμανιού, καθώς ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί είναι ότι το σημερινό λιμάνι είναι προβληματικό. Ειδικά κατά τη διάρκεια ακραίων φαινομένων υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες, ώστε το καράβι να προσεγγίσει το λιμάνι.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή της Αλοννήσου έχει θέσει ως στόχο την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου λιμανιού στις Σπαρτίνες. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο δήμαρχος Πέτρος Βαφίνης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, υπάρχει στενή συνεργασία με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου το έργο να χρηματοδοτηθεί από τομεακά προγράμματα, καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν διαθέτει τους ανάλογους πόρους για την εκτέλεση τόσων μεγάλων λιμενικών έργων.

Για την κατασκευή νέου λιμανιού στην Αλόννησο στον δήμο υπάρχουν συγκεκριμένες μελέτες, οι οποίες όμως θα πρέπει να επικαιροποιηθούν. Το έργο έχει προϋπολογιστεί στα 12 περίπου εκατ. ευρώ, δίχως να αποκλείεται το κόστος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εξαιτίας των διαφορετικών τιμολογίων που πλέον ισχύουν.

Μιλώντας για το μείζον θέμα του λιμανιού, ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης χαρακτήρισε το λιμάνι ως «επικίνδυνο και δύσκολο στην προσέγγιση των πλοίων. Είναι ένα λιμάνι χωρίς προστασία, ο χώρος είναι ακατάλληλος και προκύπτουν προβλήματα. Ειδικά τον χειμώνα υπάρχουν μέρες που όταν οι άνεμοι έχουν συγκεκριμένη κατεύθυνση, τα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι. Τα βλέπουμε να έρχονται και να φεύγουν. Από την κατασκευή του, πριν πολλά χρόνια, ήταν λάθος η χωροθέτησή του και παράλληλα είναι δύσκολη και η μετακίνηση των αυτοκινήτων όταν δένει καράβι στο νησί».

Σύμφωνα με τον κ. Βαφίνη, το αίτημα των Αλοννησιωτών και της δημοτικής αρχής είναι ένα νέο λιμάνι, ασφαλές και εύκολα προσεγγίσιμο για τα πλοία. |Ένα νέο λιμάνι στις Σπαρτίνες θα λύσει τα χρόνια συγκοινωνιακά προβλήματα του νησιού», επισήμανε.

Θα αξιοποιηθεί και το Πατητήρι για άλλες λιμενικές χρήσεις

Οταν η Αλόννησος αποκτήσει το νέο της λιμάνι, στις Σπαρτίνες, με βάθος χρόνου τα τέσσερα χρόνια για την ολοκλήρωσή του, σύμφωνα με τις μελέτες, ανοίγονται και άλλες προοπτικές.

Επόμενο βήμα μπορεί να είναι η αξιοποίηση του λιμανιού στο Πατητήρι, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε μια σύγχρονη μαρίνα σκαφών, όπου ειδικά τις καλοκαιρινές περιόδους με τον αυξημένο τουρισμό θα μπορούν να σταθμεύουν δεκάδες μικρές και μεγάλες θαλαμηγοί, με τις απαραίτητες διευκολύνσεις που θα αποφέρουν και σημαντικά έσοδα στην τοπική οικονομία.

Με τις παρεμβάσεις που προβλέπονται θεωρείται βέβαιο ότι το Πατητήρι θα αλλάξει όψη, καθώς προβλέπεται μεταξύ άλλων καταφύγιο αλιευτικών σκαφών, σημείο για ελλιμενισμό υδροπτέρυγων και Catamaran, σημείο για να δένουν τουριστικά και αλιευτικά σκάφη, ενώ επίσης έχει προβλεφθεί και ο θαλάσσιος χώρος για το υδατοδρόμιο του νησιού.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Προηγούμενο άρθροΝέα πλατεία μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθροΠροκαταρκτική από την Εισαγγελία για αποκεφαλισμένο αδέσποτο