Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η απόκτηση πλωτού ασθενοφόρου για τις...

Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά με ταχείς ρυθμούς η απόκτηση πλωτού ασθενοφόρου για τις Β. Σποράδες

0

Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ευάγγελου Κυριαζόπουλου, και σε συνέχεια σχετικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί την τελευταία περίοδο, αναφέρθηκε στο εγχείρημα της απόκτησης πλωτού ασθενοφόρου για τις Βόρειες Σποράδες, το οποίο και προχωρά.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι σε συνέχεια σχετικών συναντήσεων, συνεργασίας, αλλά και προεργασίας, τόσο ως προς τη χρηματοδότηση, όσο και ως προς μία σειρά διαδικαστικών ζητημάτων, το εγχείρημα της απόκτησης πλωτού ασθενοφόρου για τα νησιά των Βορείων Σποράδων προχωρά με ρυθμούς που αυξάνονται ώστε η μέριμνα της πολιτείας να ανταποκριθεί και στις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουν προκύψει στα νησιά της Μαγνησίας λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Έτσι, το πλωτό ασθενοφόρο για τις Βόρειες Σποράδες συμπεριλαμβάνεται στην απόφαση, που είχε -φυσικά- ληφθεί πριν τον κορωνοϊό, για την απόκτηση άλλων τριών πλωτών ασθενοφόρων για τη χώρα μας, επιπρόσθετα αυτών που έχουν δρομολογηθεί για το Αιγαίο. Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρούν οι προετοιμασίες των τεχνικών προδιαγραφών και η σχετική διαδικασία απόκτησης, με στόχο να ολοκληρωθεί σε χρόνο πιο σύντομο από ότι προβλέπονταν αρχικά. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη για τα νησιά των Βορείων Σποράδων τόσο σε όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς ανταποκρίνεται σε μία πάγια ανάγκη των κατοίκων και αίτημα των φορέων της περιοχής που έχει, φυσικά, ενισχυθεί αυτή την περίοδο, όσο και σε όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας, διότι οδηγεί σε εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών, αλλά και συνιστά μία υποδομή με θετικό πρόσημο για τον τουρισμό.

Ειδικότερα, ο κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμενικών Υποδομών, ανέφερε σε σχετική δημοσίευση ότι «[…] Οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού και τα περιστατικά αντιμετώπισης ασθενών που παρουσιάστηκαν, μέχρι σήμερα, στα νησιά ανέδειξε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο, την ανάγκη ύπαρξης πλωτών ασθενοφόρων, στη νησιωτική χώρα. Η αναγκαιότητα αυτή πιστοποιήθηκε και στα αποτελέσματα σχετικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για την χάραξη της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στα νησιά, με την συμμετοχή εκπροσώπων των συναρμόδιων υπουργείων, κρατικών οργανισμών και, φυσικά, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Για αυτό τον λόγο προωθείται περαιτέρω, η προ-κορωνοϊού, απόφαση απόκτησης τριών (3) τέτοιων επιπλέον πλωτών ασθενοφόρων, που θα καλύψουν τις γεωγραφικές περιοχές των Βορείων Σποράδων (1) και των Ιόνιων Νήσων (2). Έχουν συνταχθεί ήδη οι τεχνικές προδιαγραφές και αναμένεται άμεσα η ολοκλήρωση των επόμενων σταδίων, ώστε η απόκτησή τους να ολοκληρωθεί σε συντομότερο διάστημα από τις αρχικές εκτιμήσεις. Σημειώνεται ότι τα πρώτα τρία (3) πλωτά ασθενοφόρα θα παραδοθούν και θα επιχειρούν εντός του καλοκαιριού, στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο προσθέτοντας ασφάλεια στους νησιώτες αλλά και τουριστική ελκυστικότητα στην περιοχή. […]».

Συνεπώς, η απόκτηση πλωτού ασθενοφόρου στη Β. Σποράδες, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού του αρμόδιου υπουργείου, προχωρά, σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, και επιταχύνει ώστε να ανταποκριθεί στην ανάγκη των συμπολιτών μας, στην κρισιμότητα της περιόδου και στην ευρύτερη προσπάθεια ανάκαμψης του τόπου μας από αυτή τη δύσκολη κατάσταση.