Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Πρόταση για σύστημα ασύρματης προληπτικής δασοπροστασίας θα υποβάλει ο Δήμος Αλοννήσου

Πρόταση για σύστημα ασύρματης προληπτικής δασοπροστασίας θα υποβάλει ο Δήμος Αλοννήσου

0

Πρόταση στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020, για την προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος ασύρματης ηλεκτρονικής προληπτικής δασοπροστασίας με τη χρήση καμερών με υπέρυθρους αισθητήρες για την αναγνώριση καπνών και προμήθεια drone, θα υποβάλει ο Δήμος Αλοννήσου, ενώ θετική είναι η απόφαση που έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο. O Δήμος θα υποβάλει πρόταση για τις δασικές εκτάσεις που βρίσκονται κατά πλήρη κυριότητα στην ιδιοκτησία του. Αντικείμενο της πρότασης αποτελεί η προμήθεια καινοτόμου συστήματος ανίχνευσης, εντοπισμού, παρακολούθησης και έγκαιρης αντιμετώπισης συμβάντων πυρκαγιάς με ταυτόχρονη εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου. Συνοπτικά, στο πλαίσιο της πρότασης, ο Δήμος θα προβεί στην προμήθεια εξοπλισμού: ειδικές κάμερες, υποδομές φύλαξης, εξοπλισμό και λογισμικό κέντρων ελέγχου, σύστημα drone, δημιουργία χαρτογραφικής υποδομής GIS- καταγραφή βλάστησης και καύσιμης ύλης, δημιουργία θεματικών και επιχειρησιακών χαρτών περιοχής, εγκατάσταση μετεωρολογικών σταθμών, δημιουργία επιχειρησιακού κέντρου, προμήθεια-εγκατάσταση και παραμετροποίηση εφαρμογής πυροπροστασίας, δημιουργία σεμιναρίων πυρκαγιάς, ετήσια συντήρηση και τεχνική υποστήριξη.
Ο συνολικός προτεινόμενος προϋπολογισμός εκτιμάται σε 1,2 εκ. ευρώ και το ποσοστό χρηματοδότησης θα ανέλθει στο 100% από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ η διάρκεια υλοποίησης ορίζεται σε δύο έτη.
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο η 1η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος για το 2020. Το Τεχνικό Πρόγραμμα τροποποιήθηκε προκειμένου να περιληφθούν η αύξηση ποσού για την προμήθεια εφαρμογής λογισμικού- ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων, προμηθειών, υπηρεσιών και έργων, να περιληφθεί η αγορά ακινήτων για τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, να περιληφθεί η προμήθεια και μεταφορά ενός μηχανήματος έργου ( μικρός εκσκαφέας).

Προηγούμενο άρθροΣτην πρώτη γραμμή το προσωπικό στα Κέντρα Υγείας των Β. Σποράδων
Επόμενο άρθροΤο τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αλοννήσου σε συνεργασία με το Α.Σ Αλοννήσου διαθέτει το drone του