Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Νέος Αρχηγός ο Αντιναύαρχος Θ. Κλιάρης

Νέος Αρχηγός ο Αντιναύαρχος Θ. Κλιάρης

0

Στην αντικατάσταση του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος προχώρησε σήμερα το ΚΥΣΕΑ, με τον Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη, να αναλαμβάνει τα καθήκοντα του μέχρι πρότινος αρχηγού. Η πρόταση για την αντικατάσταση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής έγινε από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη, πρόταση που έγινε δεκτή από το ΚΥΣΕΑ.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην αντικατάσταση αυτή πέραν της διαδικασίας που είχε ακολουθήσει η προηγούμενη κυβέρνηση προκειμένου να τον διατηρήσει στη θέση του, συνδέονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές με προβλήματα που συνδέονται και με τη λειτουργία του λιμενικού σώματος.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές ο τέως, πλέον, αρχηγός λειτουργούσε με αυταρχικό τρόπο ενώ κατά τη θητεία του, η οποία υπερέβη τα δυο σύν ένα χρόνια με φωτογραφικό Προεδρικό Διάταγμα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε οδηγήσει πολλά στελέχη σε αποστρατεία.

Μάλιστα, αξιωματικοί είχαν απομακρυνθεί από θέσεις κλειδιά ενώ στο ζήτημα της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ή εμπλοκή του χαρακτηρίζεται ως «πολύ χαλαρή»,

Πέραν των ως άνω και των λειτουργικών προβλημάτων το τελευταίο διάστημα είχε δημιουργήσει και κακές σχέσεις με την πολιτική ηγεσία. Άλλωστε θεωρείται στέλεχος άμεσα συνδεδεμένο με τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι χαρακτηριστικό ότι μετείχε σε όλες τις προεκλογικές εκστρατείες του Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι δε αφορά το θέμα της θητείας του ως αρχηγός αξίζει να σημειωθεί ότι ανέλαβε τα καθήκοντά του στις αρχές του 2016. Μετά από δύο χρόνια και με τη λήξη της θητείας του έλαβε παράταση έναν χρόνο. Όμως τον Ιανουάριο του 2019 με προεδρικό διάταγμα αποφασίστηκε ότι  η θητεία του αρχηγού Λ.Σ. είναι  διετής, όμως «δύναται να παραταθεί μέχρι κι ένα επιπλέον έτος κάθε φορά και μέχρι τη συμπλήρωση δύο ετών από τη λήξη της διετούς θητείας μετά από αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ»

Ουσιατκά μετατράπηκε η θητειά σε 4ετή με αποτέλεσμα να παραμείνει στη θέση του αρχηγού μέχρι σήμερα που αποφασίστηκε η αντικατάστασή του.

Το βιογραφικό του νέου Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος:

Ο νέος Αρχηγός Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Κλιάρης Θεόδωρος, γεννήθηκε στο Τρίκερι N. Μαγνησίας και έζησε τα μαθητικά του χρόνια στο Βόλο.

Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Πλοιάρχων Κύμης. ‘Έχει ταξιδέψει με ποντοπόρα πλοία ως τον βαθμό του Πλοιάρχου Γ΄ Τάξεως.

Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων το 1986 και αποφοίτησε το 1987 με το βαθμό του Σημαιοφόρου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Έχει παρακολουθήσει σειρά μετεκπαιδεύσεων και σεμιναρίων σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης – Επιθεώρησης Πλοίων – Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – Διεθνή Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης (ISM CODE) κ.τ.λ.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπηρέτησε ως Διοικητής της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. με έδρα τον Βόλο, Κεντρικός Λιμενάρχης Βόλου, ως Διευθυντής στο Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Συνόρων, Ναυτιλιακός Ακόλουθος στην Έδρα Ναυτιλιακού Ακολούθου στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, Λιμενάρχης Κατακόλου καθώς και επί σειρά ετών στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ως Αξιωματικός Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας (Α.Α.Ν) και Αρχηγός Επιφυλακής (Α.Ε).

Επίσης υπηρέτησε ως Διευθυντής στο Επιτελικό Γραφείο του Υπουργού, σε Διευθύνσεις του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, στη Διεύθυνση Επιθεώρησης Πλοίων καθώς και ως Κυβερνήτης στο Περιπολικό Πλοίο Λ.Σ. 040.

Στις 19-03-2015 προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου Λ.Σ. και ανέλαβε καθήκοντα Διοικητού της 1ης Περιφερειακής Διοίκησης Λ.Σ. με έδρα τον Πειραιά.

Στις 18-03-2016 προήχθη στο βαθμό του Αντιναυάρχου Λ.Σ. και ανέλαβε καθήκοντα Α΄ Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Του έχουν απονεμηθεί όλα τα προβλεπόμενα για το βαθμό του παράσημα, μετάλλια και διαμνημονεύσεις. Μιλάει Αγγλικά και είναι πατέρας ενός αγοριού.