Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Αλόννησος- Στενή Βάλα: Μια βουτιά στην Περιστέρα!

Αλόννησος- Στενή Βάλα: Μια βουτιά στην Περιστέρα!

0
DCIM100MEDIADJI_0003.JPG
Αλόννησος- Στενή Βάλα: Μια βουτιά στην Περιστέρα!

Κοντά στο νησάκι Περιστέρα Αλοννήσου, σε βάθος 25 μ., βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο. Το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με άλλους φορείς μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος BLUEMED, μελετούν τρόπους για την απόδοση του ενάλιου πλούτου του Παγασητικού και των Βορείων Σποράδων στο κοινό, των αυτοδυτών αλλά και όσων δεν έχουν δυνατότητα κατάδυσης.

Χθες και σήμερα είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τους καταδυόμενους αρχαιολόγους, με τους αυτοδύτες, καθώς και με το πολιτικό και υπηρεσιακό  προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Αλοννήσου  για τις προοπτικές που ανοίγονται μέσω του ενάλιου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας μας για τον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος σημειωτέον στοχεύει και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στα νησιά των Βορείων Σποράδων. Επίσης, μας δόθηκε η  ευκαιρία να τους ακολουθήσουμε στις υποβρύχιες ξεναγήσεις στον επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του ναυαγίου της Περιστέρας, κοντά στη Στενή Βάλα Αλοννήσου, εικόνας που μπορείτε να απολαύσετε.