Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για καθαρισμό ρεμάτων στη Σκόπελο και νέες παιδικές χαρές...

Υπογράφτηκαν οι συμβάσεις για καθαρισμό ρεμάτων στη Σκόπελο και νέες παιδικές χαρές στην Αλόννησο

0

Τη σύμβαση για το έργο καθαρισμού ρεμάτων στην Σκόπελο, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός. Θα καθαριστούν ρέματα σε μήκος 3 χιλιομέτρων και, όπως είπε, «μπορεί να μην είναι έργο που χτυπάει στο μάτι, αλλά είναι ένα έργο ουσίας. Ένα έργο αντιπλημμυρικό και ιδιαίτερα χρήσιμο για την τοπική κοινωνία.
Επίσης, υπογράφτηκε σήμερα η σύμβαση για το έργο των παιδικών χαρών στην Αλόννησο, προϋπολογισμού 82.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η δημιουργία τριών παιδικών χαρών, στην Αγία Παρασκευή, στο Πατητήρι και στον οικισμό του Βότση. Όπως είπε ο κ. Αγοραστός, οι παιδικές χαρές θα είναι σύγχρονων προδιαγραφών, ώστε να λειτουργούν με ασφάλεια.

Τέλος υπογράφτηκε σήμερα η ανάθεση της μελέτης για την αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων σε συγκεκριμένες περιοχές του Πηλίου, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ. Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για άλλες περιοχές, με τον κ. Αγοραστό να επισημαίνει σήμερα ότι «μελέτες ουσίας δεν υπήρχαν μέχρι τώρα, οι οποίες να οδηγούν σ’ ένα αποτέλεσμα».
Ο ίδιος ανέφερε ότι σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία η περιφέρεια έχει καταφέρει να εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έργα προϋπολογισμού περίπου 16,4 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση ζημιών που έγιναν την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2018. Όπως είπε, έχει συσταθεί διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία θα καταλήξει στα έργα που είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στοιχεία έργων 
1) ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΡΕΜΑΤΩΝ ΣΚΟΠΕΛΟΥ, προϋπολογισμού 60.000,00€
Προβλέπεται ο καθαρισμός με χρήση οποιοδήποτε μηχανικού εξοπλισμού υδατορεμάτων της Ν. Σκοπέλου σε μήκος περίπου 3000 μ., ήτοι θα απομακρυνθούν απορρίμματα, μπάζα και βλάστηση που μειώνουν την παροχετευτική ικανότητά τους , δυσχεραίνοντας τη παροχέτευση των υδάτων προς τα κατάντη. Ο προσδιορισμός των θέσεων επέμβασης θα πραγματοποιηθεί από την ΔΤΕ ΠΕΜΣ σε συνεννόηση με το Δήμο Σκοπέλου κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του έργου.
2) ΣΗΜΕΙΑΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ, προϋπολογισμός: 82.811,43 €
Οι παρεμβάσεις αφορούν τις παιδικές χαρές Αγίας Παρασκευής Αστυνομίας, Οικισμού Πατητηρίου και οικισμού Βότση. Τα έργα περιλαμβάνουν τις ακόλουθες εργασίες:
1. Μεταφορά και τοποθέτηση κρασπέδων.
2. Κατασκευή νέων επιστρώσεων.
3. Μεταφορά και τοποθέτηση νέων οργάνων.
4. Κατασκευή κρήνης.
5. Μεταφορά και τοποθέτηση καθιστικών.
6. Μεταφορά και τοποθέτηση ρυθμιστικής πινακίδας εισόδου.
7. Τοποθέτηση μεταλλικών μπαρών ασφαλείας στην είσοδο – έξοδο της παιδικής χαράς για τη μείωση της ταχύτητας εξόδου των παιδιών.
8. Τοποθέτηση μεταλλικών σχαρών για την απορροή των ομβρίων.
9. Πρόσβαση για Α.Μ.Ε.Α

3) «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΘΗΚΩΝ ΑΣΤΑΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΣΤΟΧΙΩΝ ΣΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΟ ΠΗΛΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018», προϋπολογισμού 60.000 ευρώ

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στο Πήλιο το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2018, είχαν ως αποτέλεσμα τον υπερκορεσμό και διάβρωση των εδαφών και την άνοδο του υδροφόρου ορίζοντα με ολέθριες συνέπειες στο οδικό κύκλωμα. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις πρανών, καθιζήσεις –υποχωρήσεις τμημάτων οδού, που είχαν ως συνέπεια τη διακοπή της κυκλοφορίας και την απομόνωση περιοχών αλλά και υπερχειλίσεις ρεμάτων που οδήγησαν σε επιβάρυνση και καταστροφή των τεχνικών οδού και την ανεξέλεγκτη πλέον ροή των υδάτων επί του οδικού δικτύου προκαλώντας επιπλέον βλάβες.
Τα ανωτέρω φαινόμενα είναι μέχρι σήμερα σε εξέλιξη με καινούριες αστοχίες να εκδηλώνονται συνεχώς, και συνεπώς το εν λόγω οδικό κύκλωμα Πηλίου να αδυνατεί να εξυπηρετήσει με ασφάλεια τις μεταφορές και μετακινήσεις.

Η ανάθεση γεωτεχνικών μελετών/ερευνών σε συγκεκριμένα σημεία, τα οποία παρουσιάζουν πλήρη βλάβη και αστοχία και που με τις παρούσες συνθήκες η κυκλοφορία είναι αδύνατη και χρήζουν ειδικότερης και εξειδικευμένης γεωτεχνικής διερεύνησης και μελέτης, είναι επιτακτική και θα αποτελέσει το κύριο υπόβαθρο για την κατασκευή νέων τεχνικών, ικανών να επιτρέψουν την σταθερότητα του οδοστρώματος και την ασφαλή κυκλοφορία.
Επιπρόσθετα, η ανάγκη εκπόνησης της υπόψη μελέτης προκύπτει από το γεγονός
ότι για την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης κυκλοφορίας απαιτείται σε κάποια σημεία η ενδελεχής ανάλυση και αξιολόγηση των εδαφικών παραμέτρων οι οποίες έχουν διαταραχθεί και βρίσκονται σε οριακή ισορροπία και επομένως καθίσταται αναγκαία η εκτέλεση αντίστοιχων μελετών που θα καθορίζουν επακριβώς ποιοτικά και ποσοτικά τα απαιτούμενα μέτρα σταθεροποίησης
Το εύρος και μέγεθος των κατολισθήσεων και των καθιζήσεων –υποχωρήσεων είναι τόσο εκτενές ώστε δεν είναι δυνατή η εφαρμογή των μέχρι σήμερα κατασκευασθεισών διατομών αλλά απαιτείται νέα ανάλυση και σχεδιασμός αυτών.
είναι επείγουσα η κατασκευή έργων οδοποιίας που θα έχουν ως σκοπό την αποκατάσταση της πρόσβασης και την ασφαλή διέλευση των οχημάτων καθώς και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και διευθέτησης ρεμάτων.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη Βούλγαρων δημοσιογράφων στην Αλόννησο
Επόμενο άρθροΣε εξέλιξη πυρκαγιά στην Αλόννησο: Εκκενώθηκε ξενοδοχείο