Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Αναβίωσε το έθιμο στο εξωκλήσι της Αναλήψεως μετά από 35 χρόνια

Αναβίωσε το έθιμο στο εξωκλήσι της Αναλήψεως μετά από 35 χρόνια

0

Μετά από περισσότερα από 35 χρόνια αναβίωσε, στην Αλόννησο, το έθιμο της τελέσεως λειτουργίας και πανηγυριού στο εξωκλήσι της Αναλήψεως. Πρόκειται για ένα μικρό εκκλησάκι, στο βορειότερο άκρο του νησιού, ψηλά στο βουνό, με καταπληκτική θέα το βόρειο Αιγαίο. Για να φτάσει κάποιος εκεί πρέπει να διανύσει οδικώς όλο το νησί μέχρι το βορειότερο λιμάνι του, κατόπιν να μετακινηθεί με πλωτό μέσο έως το βορειότερο άκρο και ύστερα να αναρριχηθεί σε απότομες βραχώδεις και μη πλαγιές, με τη συνολική διαδικασία να ξεπερνάει τις δύο ώρες. Βέβαια όταν κάποιος φτάσει εκεί αποζημιώνεται από τη θέα αλλά και από το κατόρθωμά του.

Έπειτα από τη φιλότιμη προσπάθεια πολλών κατοίκων, μέσα στο χειμώνα, οριοθετήθηκε το μονοπάτι, ανακαινίστηκε το εξωκλήσι και επιδιορθώθηκαν πολλές ζημιές, οι οποίες σχεδόν είχαν καταστρέψει το Ναΐσκο. Αυτό το γεγονός οδήγησε στην απόφαση να αναβιώσει το εν λόγω έθιμο.

Σήμερα, εορτή της Αναλήψεως, 35 προσκυνητές μαζί με τον ιερέα του νησιού π. Λουκά Σταμέλο, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Αλοννήσου κ.Παναγιώτη Τσουκανά και μέλη του Π.Σ. Αλοννήσου, μετέβησαν στο εξωκλήσι και μετά τη λειτουργία, ο ιερέας ευχαρίστησε όσους ανακαίνισαν το εξωκλήσι, τους πυροσβέστες που βοήθησαν τον κόσμο στην ανάβαση και στην κατάβαση, τους ίδιους τους προσκυνητές για τον κόπο τους, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους κ.Μάκη Καρούτσο και κ.Χρήστο Καρούτσο, ψαράδες, οι οποίοι μετέφεραν τον κόσμο με τις βάρκες του και χωρίς την προσφορά δε θα γινόταν η πανήγυρις. Μετά την επιστροφή πραγματοποιήθηκε μικρό γλέντι με μπουφέ και χορούς και με την ευχή να συνεχίσει να τηρείται αυτό το τόσο όμορφο έθιμο.

Προηγούμενο άρθροΣε έκθεση της Βιέννης η αγιογράφος Σταματούλα Καλογιάννη
Επόμενο άρθροΕνδιαφέρον της Golden Star Ferries για τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Σποράδες