Αρχική ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Διαγραφή χρεών ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά – Δεκάδες οι περιπτώσεις δικαιούχων και...

Διαγραφή χρεών ηλεκτρικού ρεύματος για νοικοκυριά – Δεκάδες οι περιπτώσεις δικαιούχων και στη Μαγνησία

0

Ανάσα για νοικοκυριά, στα οποία κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα πέρσι, αποτελεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Οικονομικών, με δικαιούχους να είναι όσοι πληρούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
Στην ΚΥΑ προβλέπεται παροχή βοηθήματος 10 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορά σε καταναλωτές με χαμηλό εισόδημα, στους οποίους έγινε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος από ληξιπρόθεσμα χρέη.
Στη Μαγνησία οι περιπτώσεις είναι αρκετές και υπολογίζονται σε δεκάδες, ενώ πανελλαδικά τα νοικοκυριά είναι περίπου 1.400, στα οποία κόπηκε το ηλεκτρικό ρεύμα κατά την περσινή χρονιά και πληρούν τις προϋποθέσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δήμος πρέπει να συστήσει επιτροπή σε συνεννόηση με τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και τον ΔΕΔΔΗΕ. Στη συνέχεια καταναλωτές κομμένοι, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια και έχουν αδυναμία εξόφλησης του χρέους, για οικιακές παροχές και μόνο, έχουν δικαίωμα αίτησης στον Δήμο. Οι περιπτώσεις εξετάζονται ξεχωριστά και αν πληρούν τις προϋποθέσεις αποκτούν πάλι ηλεκτρικό ρεύμα και διαγράφεται όλο το χρέος ή μέρος αυτού.
Συγκεκριμένα για χρέη έως 6.000 ευρώ η διαγραφή είναι 100%, από 6.001 έως 9.000 ευρώ διαγράφεται το 75% και τέλος για ληξιπρόθεσμα χρέη από 9.001 έως 12.000 ευρώ η διαγραφή είναι της τάξης του 30%.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν τα κριτήρια του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης:
-Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί είναι μεγαλύτερη των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, ποσό που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε μέλος με ανώτερο ύψος τις 150.000 ευρώ.
-Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει συνολικά τις 6.000 ευρώ.
-Το συνολικό ύψος εισοδήματος ή καταθέσεων του νοικοκυριού και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ. έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα συγκεκριμένα ποσά.
-Για τα νοικοκυριά με άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 8.000 ευρώ.
-Για τα νοικοκυριά με άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, που παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους, τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια αυξάνονται κατά 15.000 ευρώ.
-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος στο ποσό προστίθεται 4.500 ευρώ και για κάθε επιπλέον ανήλικο μέλος 2.250 ευρώ, μέχρι του συνολικού ορίου των 31.500 ευρώ, ανεξαρτήτως του αριθμού των μελών του νοικοκυριού.
Στην κατηγορία αυτή το ανώτατο όριο αυξάνεται κατά 8.000 ευρώ για νοικοκυριό με άτομο ή άτομα με αναπηρία 67% και άνω και κατά 15.000 ευρώ για νοικοκυριό με άτομο ή άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, που παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή τους.

Προηγούμενο άρθροΔύο σεισμικές δονήσεις χθες στην Αλόννησο
Επόμενο άρθροΑποπεράτωση Γυμναστηρίου Αλοννήσου