Αποπεράτωση Γυμναστηρίου Αλοννήσου

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η αποπεράτωση του υπογείου χώρου και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου του Κλειστού Γυμναστήριο Αλοννήσου.

Η εκτέλεση του έργου, που είναι προϋπολογισμού 260.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία αναλαμβάνει να καταστεί φορέας υλοποίησης και χρηματοδότησης του έργου αντί του Δήμου Αλοννήσου.

Το θέμα θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας την Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει τη σύναψη της σύμβασης που θα υπογράψει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη δημοτική αρχή Αλοννήσου.

Η προγραμματική σύμβαση σκοπεύει στην ανάπτυξη κοινών πρωτοβουλιών για την άμεση και αποτελεσματική εκτέλεση του εν λόγω έργου, καθώς η δημοτική αρχή Αλοννήσου, που είναι η κύρια του έργου, δεν διαθέτει την αναγκαία στελεχιακή επάρκεια για την υλοποίησή του.

Ως εκ τούτου η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα αναλάβει να απασχολήσει επιστημονικό προσωπικό προκειμένου να διασφαλιστεί η αρτιότητα υλοποίησης της αποπεράτωσης, θα καταρτίσει και εγκρίνει τα τεύχη διακήρυξης του διαγωνισμού, θα διενεργήσει τον διαγωνισμό και θα επιβλέψει το έργο.

Το ιστορικό του έργου

Η μελέτη για την αποπεράτωση συντάχθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Βόλου τον Ιούνιο του 2016.

Το Κλειστό Γυμναστήριο έχει ανεγερθεί σε δημοτική έκταση 2.940 τ. μ. εντός των ορίων του οικισμού Πατητήρι.

Η αρχική μελέτη του έργου αφορούσε σε μία ενιαία ισόγεια επιφάνεια. Εντούτοις, το Κλειστό Γυμναστήριο που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το 2009, δεν μπόρεσε να προχωρήσει σύμφωνα με τη μελέτη.

Κατά την εξέλιξη των εργασιών εκσκαφής διαπιστώθηκε μεταβολή της διαστρωμάτωσης των γεωλογικών σχηματισμών του υπεδάφους και αποκαλύφτηκαν μεγάλες ποσότητες υλικών κατεδαφίσεων και εναπόθεσης σκουπιδιών.

Η κατασκευή της θεμελίωσης τμήματος του κτιρίου κατέστη πλέον κατά τρεις πλευρές ισόγεια και όχι υπόγεια όπως προβλεπόταν.

Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου προέβη σε οικονομοτεχνική μελέτη και προέκυψε ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος ήταν εντελώς άτοπο τεχνικά, οικονομικά και επιστημονικά το συγκεκριμένο τμήμα του κτιρίου να επιχωθεί όπως προβλεπόταν αρχικώς.

Συντάχθηκαν λοιπόν όλες οι απαραίτητες υποστηρικτικές μελέτες για τη διαμόρφωση του ισόγειου πλέον αυτού χώρου και έγινε τροποποίηση στη μελέτη.

Το Κλειστό Γυμναστήριο Αλοννήσου ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2015 και παρελήφθη οριστικά τον Ιούνιο του 2017.

Η νέα μελέτη για την αποπεράτωση συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2016, ώστε να εκτελεστούν οι οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες που απομένουν.

Το έργο για να καταστεί άρτιο, λειτουργικό και ασφαλές για τους κατοίκους της Αλοννήσου, τους αθλούμενους και τους επισκέπτες, αλλά και για να είναι ασφαλές για τους μαθητές του γειτνιάζοντος σχολικού συγκροτήματος, είναι αναγκαίο να αποπερατωθεί ο υπόγειος χώρος και να διαμορφωθεί και ο περιβάλλοντας χώρος του κτιρίου.