Τσουχτερά πρόστιμα για πυρκαγιές στην ύπαιθρο από καύση κλαδιών – Προειδοποίηση της Πυροσβεστικής

Συχνή είναι το τελευταίο διάστημα η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για πυρκαγιές στον ορεινό όγκο του Πηλίου και στα νησιά των Σποράδων, οι οποίες αποδίδονται κυρίως στην αμέλεια πολιτών που καίνε κλαδιά και υπολείμματα καλλιεργειών στην ύπαιθρο χωρίς να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.
Η διοίκηση της Πυροσβεστικής υπογραμμίζει ότι σε όλες τις περιπτώσεις ενεργείται αυτεπάγγελτη προανάκριση και ήδη έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια στις περιπτώσεις αυτές.
Σημειώνεται ότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν επιβληθεί από την Υπηρεσία διοικητικά πρόστιμα, που αφορούν υποθέσεις αγροτοδασικών πυρκαγιών. Το ύψος αυτών κυμάνθηκε από 1.500 έως 7.000€ αναλόγως με την περίπτωση, ενώ το ύψος των διοικητικών προστίμων βάσει της κείμενης νομοθεσίας δύναται να αγγίξει τα 60.000€, έστω και σε πρωτόδικες αποφάσεις.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι όποιες εργασίες εκτελούνται στην ύπαιθρο με χρήση φωτιάς θα πρέπει να πραγματοποιούνται ως και τις 30 Απριλίου, αφού όμως ληφθούν τα μέτρα που ορίζονται στο άρθρο 5 παρ. 1 & 2 της 9Α /2005 Πυρ/κής Διάταξης.
Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του παραπάνω κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.)
«Πρέπει πλέον να γίνει αντιληπτό από όλους, ότι η εφαρμογή του νόμου είναι απόλυτη», διαμηνύει η διοίκηση της Πυροσβεστικής.